Sharing is caring kan..so, cik penulis nak share lah dengan pembaca yang budiman.
Kalau ada sesiapa yang teringin nak makan **n** buatan sendiri boleh lah cuba, try & test resipi saya ni..InsyaALLAH menjadi...:) Ini pun cik penulis refer dalam sebuah buku masa belajar kat UITM dulu...(nanti cik penulis bagitahu nama buku dia ye..)
Ini adalah resipi buat **n** ala-ala DiraDonut:
Bahan-Bahan:
275gm tepung berprotein tinggi (soft flour)
1/2 camca teh garam
35 gm gula kastor
25 gm yis mampat (mauripan)
1/8 Liter (1/4 pt) susu segar
30 gm marjerin @ butter
1 biji telur
(1 adunan boleh dapat lebih kurang 45 ketul -saiz kecil macam gambar dibawah)
Ini untuk topping atas donut pula...
Coklat masak @ milo serbuk
Marjerin @ butter
(Cairkan guna teknik double boiled-tindan atas bekas yang berisi air panas)
Ini selepas di uli dan di bentukkan dalam saiz yang kecil..sesuai untuk kanak-kanak...:)
Ini pula saiz orang besar...kenyang makan seketul..boleh makan time breakfast dan minum petang.....
Ini pula, selepas di decorate letak topping milo + chocolate rice+badam cincang....
Kepada pembaca boleh lah cuba, try, test dirumah ye....insyaALLAH kalau buat dengan penuh kesabaran dan "kasih sayang" insyaALLAH akan menjadi..dan gebu.hehehe
Ini buku yang menjadi rujukan saya semasa proses pembuatan DiraDonut....ditulis oleh pensyarah saya sendiri iaitu Puan Noraini Sidek UiTM, Shah Alam...
Untuk rujukan lanjut berkenan asal usul Doughnut:
http://ms.wikipedia.org/wiki/Donut
...SELAMAT MENCUBA..
tak merasa lagi.. bila nk buatkan utk sy??
ReplyDeletehehe...kamu blkk bila??nti bg tau awl lah...sy bleh buatkan.... tuk cousin tersayang ni....:)
ReplyDeletennt balik akan diroger.. wat sedap2... nyumnyummm
ReplyDeletebgtau awai noo...cek bleh uli awai...hehehe
ReplyDelete